Oliwy Marina Palusci

Oliwa Rinascimiento to oliwa extra vergine z długą historią tłoczenia. Rinascimiento po włosku oznacza renesans. To powrót do korzeni prawdziwych włoskich oliw wytłaczanych z owoców starożytnych szczepów drzew oliwnych.
Oliwa Rinascimiento to kolejny monokultywar w ofercie marki Marina Palusci. Tłoczona z jednego gatunku oliwek Dritta oferuje w smaku długi i delikatnie puszysty wstęp, stopniowo przechodzący w lekko pikantną goryczkę. Kusi słodkim owocowym zapachem mirabelki, mandarynki, wanilii i bergamotki, wyczuwalnym orzechem laskowym z dominującą doznanie cytrusową nutą. Oliwa ta w zaskakujący sposób doda charakteru każdej, szczególnie łagodnej w smaku potrawie.

Tłoczenie na zimno z zachowaniem procesu naturalnej dekantacji (oddzielenia płynu od osadu) powoduje, że oliwa Rinascimiento zachowuje pełnię swoich prozdrowotnych właściwości.

Marina Palusci Rinascimiento to esencja włoskiej oliwy, pochodząca z serca starożytnej plantacji rodziny Palusci, która wytłaczaniem oliw zajmuje się już od 2000 lat. Ta wyjątkowa oliwa powstaje w Abruzji, regionie w środkowych Włoszech, leżącym nad Morzem Adriatyckim. Region ten słynie ze wspaniałej kuchni, której nieodłącznym elementem jest znakomita oliwa. Dlatego produkowane w tym rejonie oliwy wytłaczane są z najcenniejszych szczepów oliwek (Dritta, Leccino, Leccio del Corno, Maurino, Frantoio).
Spożywanie oliw Marina Palusci daje nie tylko poczucie sytości, wypełnienia ciała wartościowymi składnikami, ale również satysfakcji ze wspierania lokalnych wytwórni.

Dobroczynny wpływ oliw

Oliwa powinna towarzyszyć nam na co dzień, jako uzupełnienie zdrowej zbilansowanej diety.

Źródło przeciwutleniaczy – antyoksydanty spowalniają starzenie się organizmu, zmniejszają ryzyko cukrzycy, nowotworów i chorób serca.

Bogata zawartość (ponad 70%) kwasu oleinowego, który zmniejsza stany zapalne, wpływa również na geny przeciwdziałając powstawaniu nowotworów.

Zawiera związki fenolowe, które chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami, chroniąc nasze komórki.

Stosowanie oliwy z oliwek obniża ciśnienie krwi i zapobiega tym samym powstaniu miażdżycy.

Dodając oliwę z oliwek do swojej diety, zastępujesz tym samym inne mniej zdrowe tłuszcze.

Oliwa poprawia cechy zespołu metabolicznego, poziom cukru we krwi, trójglicerydów i lipoproteiny o niskiej gęstości czyli LDL

KIEDY SIĘGNĄC PO OLIWĘ

OLIWA W KUCHNI

Oliwa z oliwek słynie przede wszystkim ze swojego zastosowania w kuchni. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy, odpornych na działanie wysokich temperatur (jednak nie wyższych niż 200°C), wartościowe związki i składniki nie ulegają rozpadowi w trakcie smażenia i mogą w pełni wzbogacić gotowane potrawy.

Oliwa z oliwek znajdzie swoje zastosowanie w potrawach z mięsa, ryb i owoców morza. Jednak jej bogactwa walorów smakowych najpełniej można doświadczyć, dodając ją do makaronów oraz tworząc na jej podstawie wszelakie dressingi do sałatek. Świetnie smakuje z typowo włoską przekąską – bruschettą. Naprawdę wysokiej jakości oliwa extra vergine smakuje znajomicie nawet z kromką zwykłego chleba.