O nas

Zapraszamy do naszego oliwnego świata, gdzie poznasz wspaniały smak wyselekcjonowanych oliw i poczujesz prawdziwą różnicę.

Uliveto powstało z fascynacji światem olejarstwa rzemieślniczego i tajemnicami, jakie skrywa. W dobie szybkiego życia i wszechobecnej bylejakości szczególnie doceniamy dzieła ludzkich rąk, tworzone z uwagą i pasją przez doświadczonych rzemieślników. Promujemy producentów, dla których ważny jest szacunek dla przyrody i jej praw, jak również etyczne warunki zatrudniania pracowników.

Oferowane przez nas produkty marki Marina Palusci to organiczne oliwy od wieków wytłaczane we włoskiej Abruzji, w sercu rodzinnej plantacji starożytnych szczepów oliwek (Dritta, Leccino, Leccio del Corno, Maurino, Frantoio).

Abruzja to region leżący w środkowych Włoszech, nad Adriatykiem, pod dachem majestatycznych Apeninów, pełen świetnie zachowanych starożytnych miasteczek, rezerwatów przyrody i parków narodowych. Region ten słynie z doskonałej kuchni. Abruzyjscy kucharze są znani z niezwykłej umiejętności doprawiania swoich dań, głównie lokalną oliwą i szafranem. Abruzyjczycy szanują przyrodę i korzystają z jej dobrodziejstw na tyle, na ile im ona na to pozwala.

100

oliwy extra vergin

z wyselekcjonowanych odmian

Marina Palusci to rodzinna wytwórnia, produkująca oliwę z oliwek na niewielką skalę, oferująca najwyższą możliwą jakość produktu przy jednoczesnym zachowaniu rzemieślniczej technologii. Członkowie rodziny Paluscich to potomkowie pradawnych abruzyjskich plantatorów oliwek, którzy przejęli spuściznę przodków bogatą w przekazywane z pokolenia na pokolenie tajniki wytłaczania najlepszych oliw na świecie.

Te słowa nie są  bynajmniej na wyrost. Oliwy Marina Palusci skradły serce i uwiodły podniebienie jednej z największych sław światowej kuchni, Massimo Bottury, szefa kuchni w restauracji Osteria Francescana***, wyróżnionej trzema gwiazdkami Michelin, a w 2016 roku umiejscowionej na pierwszym miejscu w rankingu najlepszych restauracji świata (The World’s 50 Best Restaurants).

Ponadto oliwy Marina Palusci zdobywają nagrody i wyróżnienia w światowych konkursach branżowych (JOOP Japan Olive Oil Prize, Vinitaly Design, NYIOOC World Olive Oil Competition, EVO IOOC International Olive Oil Contest).

Za naszym pośrednictwem rodzina Paluscich dzieli się z Państwem tym, co ma najcenniejszego: swoją wiedzą, pasją i dziełem swoich rąk, zapraszając tym samym nas wszystkich do swojej rodzinnej historii. Starannie wyselekcjonowane oliwy sprostają najbardziej wygórowanym wymaganiom największych smakoszy, poszukujących produktu w jakości premium.

Zapraszamy Państwa do naszego świata oliw! 

100
OILWEK
z wyselekcjonowanych odmian
12
MAKSYMALNY CZAS
po zbiorze, w którym zaczyna się proces tłoczenia oliwy
1
ABRUZJA
stąd pochodzą najlepsze oliwy, które możecie u nas kupić
800
Z POKOLENIA NA POKOLENIE
Oliwy Marina Palusci to prawdziwa tradycja przekazywana od pokoleń

Gaje oliwne Abruzji

Evergreen wśród oliw

Popularność oliwy z oliwek nie słabnie. Wręcz przeciwnie. Obecnie niemal każdy sklep spożywczy ma w asortymencie oliwę lepszej lub gorszej jakości. Dzięki swobodnemu przepływowi towarów między krajami mamy dostęp do produktów z całego świata, co daje szansę wypróbowania wyjątkowych oliw z lokalnych, rzemieślniczych wytwórni, takich jak np. Marina Palusci z Abruzji. Warto skorzystać z tej możliwości, próbować nowych smaków i dać się zaskoczyć.