Oliwa z oliwek od lat jest znana i ceniona w kuchni. Miłośnicy dobrego i zdrowego jedzenia doceniają ją nie tylko z uwagi na walory smakowe, ale też przypisywane jej właściwości prozdrowotne. Warto jednak wiedzieć w jaki sposób przechowywać oliwę w kuchni by nie straciła aromatu i wspomagająco działała na organizm.

Właściwości zdrowotne oliwy z oliwek

Oliwa zawiera duże ilości kwasu oleinowego, który odpowiada za odporność organizmu i ma zastosowanie u osób z alergiami. Badania dowiodły, że wprowadzenie do swojej diety oliwy z oliwek znacząco ogranicza dolegliwości związane z astmą i alergicznym zapaleniem błony śluzowej nosa. Co ciekawe, wśród mieszkańców basenu Morza Śródziemnego, którzy na co dzień używają oliwy do gotowania, smażenia itp. ilość chorób alergicznych jest znacznie mniejsza w porównaniu do mieszkańców innych regionów świata.
Oliwa z oliwek jest bogata w witaminy A, E, D i K. Wspomagająco powinny ją stosować osoby zmagające się z miażdżycą, kamicą żółciową, owrzodzeniem żołądka i zaparciami.
W kosmetyce oliwę uważa się za swoisty “eliksir młodości”, ponieważ zapobiega tworzeniu się wolnych rodników i spowalnia procesy starzenia się. Mogą jej używać osoby chore na cukrzycę, ponieważ wyrównuje poziom cukru we krwi.
Za najzdrowszą wersję oliwy uważa się tę pochodzącą z pierwszego tłoczenia na zimno, nazywaną oliwą dziewiczą – virgen lub vergine. Powstaje ona w wyniku zgniatania, a następnie tłoczenia oliwek i nie zawiera dodatkowych środków chemicznych. Taka oliwa jest polecana i w kuchni i w medycynie niekonwencjonalnej.

Jak przechowywać oliwę, by nie straciła smaku i wartości?

Oliwki dojrzewają w gorących promieniach słońca, ale sama oliwa negatywnie reaguje na dostęp do światła i tlenu. Dlatego w kuchni należy ją przechowywać w zaciemnionym miejscu by nie straciła swoich wartości. W innym przypadku mogą pojawić się na niej żółte lub pomarańczowe refleksy, które świadczą o tym, że jest zjełczała i nie nadaje się do użycia.
Podczas przechowywania oliwy powinno się też zwracać uwagę na termin przydatności do spożycia. Wynosi on zazwyczaj do 24 miesięcy, choć warto wiedzieć, że największą wartość oliwa posiada w pierwszych miesiącach od produkcji, kiedy jest najbardziej świeża. Dlatego po otarciu butelki oliwy nie powinno się przechowywać dłużej niż trzy miesiące. Dla osób, które używają jej w kuchni sporadycznie dobrym wyborem będzie, zatem zakup mniejszej butelki, która będzie zawsze świeża.